Veelgestelde vragen

Alle antwoorden op jouw vragen!

Vragen die je over affiliate marketing hebt, maar die jou maar niet duidelijk worden waardoor jij er slapeloze nachten van krijgt omdat je het antwoord niet hebt. Dat is vanaf nu afgelopen, want wij hebben juist die vragen hieronder vermeld voor je én ook nog eens met een beknopte uitleg uitgelegd dat je het meteen snapt. 

 

Zijn er dan toch nog steeds onduidelijkheden en vragen die nog onbeantwoord zijn voor jou? 

Affiliate marketing is een vorm van marketing in de online wereld waarbij adverteerders hun affiliates (partners) belonen voor de verkopen of leads die de affiliate heeft aangeleverd. Affiliates kunnen dit onder andere verwezenlijken door advertenties van adverteerders op hun website te plaatsen. Een andere manier is door producten of diensten aan te bieden die naar hun website verwijst.

 

Als er uit het doorverwijzen van klanten naar de adverteerders een verkoop of lead volgt, ontvangt de affiliate hiervoor een vergoeding van de adverteerder. Vaak worden over deze vergoeding (ook wel commissie) duidelijk afspraken gemaakt. Er kan ook per click of per pageview betaald worden.

De 3 meest bekende redenen om affiliate marketing in te zetten zijn:

 

   • Vergroot je naamsbekendheid
   • Genereer meer omzet
   • Betaal alleen voor daadwerkelijk conversies van je product of dienst

 

Affiliate marketing zet men vaak in om het bereik te vergroten en om extra omzet te genereren. Hoezeer jij je doelgroep ook duidelijk hebt, er zijn altijd een hoop mensen die je niet kunt bereiken. Dat heeft verschillende redenen en kan uiteenlopen van kanalen die bepaalde mensen niet gebruiken tot redenen als dat het niet relevant is voor die persoon. 

 

Affiliate marketing kan ingezet worden om jouw naamsbekendheid te vergroten (branding). Het aanwezig zijn op andere websites kan erg voordelig voor jou uitpakken. Los daarvan maakt iemand anders reclame voor jouw product of dienst zonder dat jij daar tijd aan hoeft te besteden of geld. Het kost je alleen geld wanneer zij ervoor gezorgd hebben dat jij een conversie hebt.

 

Een ander groot voordeel is ook  nog eens dat via affiliate marketing je erg loyale kopers op je website krijgt. Een bezoeker op een andere website die doorklikt naar jouw website doet dit alleen wanneer hij of zij ook daadwerkelijk gebruik wil maken van jouw product of dienst.

Affiliate marketing is een keuze die jezelf maakt. Dit kan zijn om loyale bezoekers te krijgen, dit kan zijn omdat jij geen tijd hebt om promotie te maken. You name it! 

 

Affiliate marketing is een proces dat je vaak één keer opzet en er daarna (wanneer het goed is ingericht) van kunt genieten. Hieronder de stappen hoe je affiliate marketing inzet:

 

   1. Kies een niche waarin je wil opereren 
   2. Start met je artikelen schrijven
   3. Promoot je producten of diensten
   4. Optimaliseer je teksten en zorg ervoor dat je sales funnel werkt
   5. Groei en denk groter
   6. Verdien een passief inkomen met affiliate marketing

Ja! Als jij ervoor zorgt dat je affiliate marketing goed neergezet is kun jij zelfs met 2 uur in de week werken op het strand in Bali €10.000,- per maand verdienen. Houd er wel rekening mee dat je jouw affiliate marketing dan ook goed neerzet.

 

Wat affiliate marketing je oplevert is volkomen afhankelijk van een aantal factoren die meespelen of je affiliate marketing in kan zetten om er echt geld mee te verdienen:

 

  1. Hoeveel tijd steek je erin? 
  2. Hoeveel bezoekers heb je per maand op je website?
  3. Hoe relevant is de website voor jouw bezoekers?
  4. In welke fase bevindt jouw bezoeker zich?

 

  1. Hoeveel tijd steek je erin?

Dit is heel belangrijk, want geld komt niet voor niets aanwaaien natuurlijk. Eigenlijk is dit met elke business wel zo. Het kan zijn dat je na verloop van tijd minder uur nodig hebt om toch geld te verdienen, maar dan moet je wel zorgen dat je gehele affiliate marketing goed staat. Zorg dat je een juist sales funnel hebt, jouw e-mailmarketing tiptop in orde is en dat de website relevant is voor je bezoekers.

 

  1. Hoeveel bezoekers heb je per maand op je website?

Deze vraag loopt een beetje door van de vraag die we net hebben beantwoord. Je kunt natuurlijk een super mooie goedwerkende website hebben, maar als je geen bezoekers hebt dan heb je er niets aan. Bij de meeste websites zouden wij zeggen dat bezoekers op je website leuk zijn, maar dat ze ook moeten converteren. Converteren je bezoekers niet dan heb je ook niets aan je bezoekers op je website.

 

  1. Hoe relevant is de website voor jouw bezoekers? 

Dit is ook wel een handige om antwoord op te krijgen, omdat je website mooi kan zijn, maar de website voor geen een bezoeker relevant is. Je verliest al snel de aandacht en zul je een enorm hoog bounce en uitstappercentage hebben.

 

  1. In welke fase bevindt jouw bezoeker zich?

Heel handig om te weten, want een bezoeker moet eigenlijk al in de fase zijn waarin ze besluiten om een aankoop te doen. Alles bezoekers op je website die dit niet hebben zullen ook geen aankoop doen. Het is een groot woord om te zeggen dat je niets aan alle andere bezoekers hebt, maar je snapt het idee.

Affiliate marketing klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe werkt dit nu precies in de praktijk? Hoe zorg je ervoor dat je affiliates je producten kunnen promoten en dat jij vervolgens kunt zien welke affiliate verantwoordelijk is voor welke verkoop?

 

Kortgezegd: affiliate marketing wil zeggen dat je een product of dienst aanbied door het te delen op je website, in een blog of op platformen zoals social media. Je verdiend geld met affiliate marketing, maar schrik niet, want het kan zijn dat je voor een product maar een commissie krijgt van 10% over een product van €1,50. Reken uit je winst, want dat ik niet een bedrag waar je van kan leven. Zorg dus voor herhaalaankopen, grotere bedragen (wel relevant voor jouw business en website) en groei. 

 

Affiliate marketing lijkt veel op contentmarketing of influencer marketing doordat je eigenlijk op zult moeten vallen op een unieke manier, maar een belangrijke (vaak niet vermelde) eigenschap is dat de vergoeding variabel is. Meestal is dit een bedrag of een percentage over een aankoopbedrag van een product of dienst. 

Affiliate marketing is eigenlijk heel simpel om op te zetten. Wat heb je nodig om affiliate marketing op te zetten is niet super veel. Het is veelal online en je hebt geen voorraad of andere dergelijke dingen waar je rekening mee hoeft te houden. Wat heb je nodig om affiliate marketing uit te oefenen:

 

  1. Een kanaal of platform (social media, maar een website met blogs kan ook).
  2. Bepaal in welke niche jij wil opereren.
  3. Vaak is het slim om je aan te sluiten bij affiliate programma’s (denk aan bol.com, Amazon, booking.com, Awin en plug & play).
  4. Zorg voor affiliate links die jij in kan zetten

 

Heel beknopt samengevat is dit wat je nodig hebt om affiliate marketing op te zetten. Heb je dit gedaan? Het online geld verdienen kan beginnen!

Iemand andermans producten promoten, verkopen en daar commissie over krijgen noemt men een affiliate.

 

Jij bent eigenlijk de persoon die de promotie uit handen neemt van een publisher en daar krijg jij een beloning voor wanneer men via jouw kanaal een aankoop doet op de website van de publisher.

We horen graag jouw groei ambitie!

Groeien met online marketing

Je eerste stap naar online groei...