Domeincheck

Inhoudsopgave

    Een domeincheck is allesbepalend voor de vindbaarheid van je website. Een naam die lekker in de mond ligt, gemakkelijk te schrijven is en vooral kort en bondig is. Makkelijk te onthouden en daardoor ook eenvoudig voor meer naamsbekendheid zorgt. Het klinkt zo gemakkelijk om een domeinnaam te kiezen, maar het tegendeel is waar. Er moet tegenwoordig met enorm veel dingen rekening worden gehouden bij het kiezen van een domeinnaam.


    Om over alle bezette namen nog maar te zwijgen. Wees je ervan bewust dat websites tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten. Iedere dag komen er nieuwe sites bij en worden er nieuwe domeinen aangevraagd. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de kans bestaat dat de door jou gekozen domeinnaam al is gegeven. Erg frustrerend, zeker wanneer je hier zo ontzettend lang over gebrainstormd hebt. 

    www.Domeincheck

    Om te ontdekken of een domeinnaam al in gebruik is, moet er een domeincheck worden gedaan. Dit is tegenwoordig gelukkig heel gemakkelijk te doen. Er zijn heel veel sites waarop je gratis de door jou gekozen domeinnaam in kan voeren en deze vervolgens wordt gecontroleerd op beschikbaarheid. Maar wat als jouw sterke domeinnaam al gebruikt wordt? Hoe moet je de domeincheck gebruiken? En waar moet je rekening mee houden om eindelijk een beschikbaar domeinnaam te kiezen. 


    Hoe voer je een domeincheck uit? 

    Een domeincheck is tegenwoordig gelukkig makkelijk te regelen. Dit is in veel gevallen gratis. Binnen no-time krijg je direct een duidelijk overzicht van jouw domein en de beschikbaarheid. Bij veel sites zie je ook direct of er andere domeinextensies gebruikt kunnen worden om toch voor beschikbaarheid van het domein te zorgen. Als voorbeeld: bol.com is uiteraard bezet, maar bol.nu niet. Je zou dus wel het domeinnaam bol.nu kunnen gebruiken. Uiteraard is dit geen voorbeeld wat je op moet volgen. Het laatste wat je wilt is merkassociatie wekken met zo’n grote partij. Dat werkt alleen maar averechts. Het is wel een goed voorbeeld van hoe je soms alsnog jouw sterke domeinnaam kunt gebruiken. 


    Mijn domeinnaam is bezet: wat nu? 

    Je hebt weken of misschien zelfs wel maanden gebrainstormd op een sterke domeinnaam. Eindelijk lijk je hem te pakken te hebben. Hij is kort, bondig, lijkt op je bedrijfsnaam en kan eenvoudig worden gespeld. Je voelt de naam al helemaal en kan niet wachten om de domeinnaam aan te vragen. Er is alleen één probleem: tijdens de domeincheck wordt duidelijk dat de naam en de bijbehorende domein-extensie al gebruikt wordt. Wat nu? 


    Dit is niet altijd op te lossen. In de meeste gevallen moet je simpelweg even slikken en weer doorgaan. Toegeven dat de naam al gebruikt wordt en je dus beter nog even verder kunt brainstormen. Maar wat als je de naam echt niet achter je kunt laten? Bijvoorbeeld omdat dit al je bedrijfsnaam is en je al heel wat naamsbekendheid hebt vergaard? In dat geval zijn er verschillende dingen die je kunt doen: 


    Waar moet ik op letten?

    • Je kunt kijken of je een andere extensie kunt gebruiken. Wellicht kun je een domeinnaam met de extensie .nu/.be/.com, enzovoorts gebruiken. Dit maakt de domeinnaam net een tikkeltje anders, waardoor je deze alsnog kunt gebruiken. Pas hier wel mee op. Net als bij het bovenstaande voorbeeld met bol.com loop je namelijk het risico dat er merkverwarring kan ontstaan. Mensen die een verkeerde extensie gebruiken en verwachten op de site van het bijbehorende bedrijf uit te komen en vervolgens bij jou terechtkomen. Dat kan frustratie veroorzaken. Doe dit dan ook zeker niet bij de grotere bedrijven om wantrouwen van de consument te voorkomen.

    • Het is ook mogelijk om de naam nét een beetje aan te passen, zodat deze wel uniek is. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een streepje of cijfers. Toch moet hier ook wel mee opgepast worden. Het gebruik van streepjes en cijfers kan namelijk ook ontmoedigd worden omdat de URL dan minder gemakkelijk onthouden kan worden of snel verkeerd geschreven wordt. Zorg dus wel voor een logische naam en opbouw. Je wilt niet dat de naam veelvuldig verkeerd geschreven wordt en men dus niet op de juiste site terecht komt. Duidelijkheid en eenvoud blijft nog altijd het allerbelangrijkst.

    • In sommige gevallen is de domeinnaam al bezet door iemand die hier eigenlijk nog maar weinig gebruik van maakt. Bijvoorbeeld omdat het een oudere website of blog is. Als je merkt dat de domeinnaam nog wel in gebruik is, maar hier heel weinig activiteit te zien is, dan kun je ook de sprong wagen om de eigenaar van het domeinnaam aan te spreken. Soms heb je geluk en is het mogelijk om het domeinnaam over te nemen. Zeker wanneer de website of blog zo goed als inactief is, heb je veel kans op slagen. 

    Domeincheck enzo

    Domeincheck: waar moet je aan denken bij het kiezen van een domeinnaam? 

    Voordat je een domeincheck kunt gaan doen, is het natuurlijk eerst belangrijk om over een domeinnaam te beschikken. Er valt niets te checken als je nog altijd geen idee hebt hoe jouw domeinnaam er precies uit gaat zien. Toch is het kiezen van een domeinnaam nog best lastig. Inmiddels zijn er miljoenen domeinnaam bezet. Kies dan nog maar eens een naam die nog niet gebruikt wordt. Dit lijkt bijna een onmogelijke taak en zorgt regelmatig voor onnodige frustraties. Gelukkig kun je het jezelf een stuk gemakkelijker maken door van tevoren research te doen en met enkele dingen rekening te houden. Maar waar moet je nu precies aan denken bij het kiezen van een domeinnaam? 


    De lengte van de naam 

    Het laatste wat je wilt is dat mensen letterlijk struikelen over de lengte van de naam. Als je kijkt naar leukekapperszaakingroningenstad.nl, dan is dit een hele mond vol. Bovendien worden er onnodige woorden gebruikt. Kapperszaakgroningen.nl zal al een stuk effectiever zijn. Bovendien is dit ook nog eens een zogenaamde exact match domain. Dit betekent dat het domein ook nog eens een exacte match is met bepaalde zoekopdrachten. Zodra iemand Googelt op ‘Kapper Groningen’, dan zal de website direct zeer hoog in de ranking terecht komen. Het is kort, krachtig en duidelijk. 


    Domeincheck en te veel koppeltekens 

    We zien regelmatig dat uit een domeincheck blijkt dat een favoriete domeinnaam al bezet is en er vervolgens een geheel andere creatie van wordt gemaakt om hier toch gebruik van te maken. Bedenk goed dat het domein ook heel belangrijk is voor de uitstraling en de naamsbekendheid van je site. Probeer hier dan ook de nodige aandacht aan te geven. Beschouw het als de naam voor je kind. Je wilt dat deze goed uit te spreken is door iedereen en dat het gemakkelijk te schrijven is. In dit geval ook omdat mensen dan gemakkelijker op de site terecht zullen komen en niet eerst tientallen keren moeten checken of ze wel het juiste adres hebben ingevoerd. Maak in elk geval niet te veel gebruik van koppeltekens. Een streepje is geen probleem, maar plaats er zeker niet meer in één URL. 


    Eigen naam 

    Ben je op zoek naar een domeinnaam voor jouw website als ZZP’er? En wil je er zeker van zijn dat deze niet alleen uniek is, maar ook relevant is voor het soort website dat je wilt bouwen? Dan is het een goed idee om de eigen voor- en achternaam te gebruiken. Dit is iets wat steeds vaker wordt gedaan en heel effectief blijkt te zijn. Een domeinnaam met voor- en achternaam biedt direct iets persoonlijks en is de perfecte keuze voor bijvoorbeeld een blogger of fotograaf. Bovendien is de kans ook heel groot dat dit domeinnaam nog niet bezet is. 


    Laat jouw domeinnaam direct registreren (of reserveren)

    Heb je een domeincheck uitgevoerd en is je domeinnaam nog vrij? Wacht dan niet te lang met het laten registreren van de naam. Iedere dag weer worden er heel wat nieuwe domeinnamen geregistreerd. Het kiezen van een domeinnaam wordt al steeds lastiger. Dan wil je niet het risico lopen dat de jouw gewenste domeinnaam over enkele dagen wél bezet is. Neem daarom het zekere voor het onzekere en ga direct aan de slag wanneer je opmerkt dat de domeinnaam vrij is. Zo loop je minder snel het risico dat je straks alsnog iets geheel anders moet verzinnen. Een domeinnaam kiezen is immers al moeilijk genoeg. 


    Wist je dat er tegenwoordig ook verschillende sites zijn waarbij je na afloop van de domeincheck de naam direct kunt reserveren voor later gebruik? Dat betekent dat je de domeinnaam niet direct officieel hoeft te registreren. Je mag hier nog even mee wachten. Voor bepaalde tijd wordt de domeinnaam vastgehouden. In de tussentijd mag je hier nog vanaf zien. Zo heb je alle tijd om alvast wat extra zaken te regelen en er zeker van te zijn dat dit de domeinnaam wordt. Wel zo prettig, want nu staat er minder druk achter om het snel te regelen en kan je hier gewoon de tijd voor nemen die je nodig hebt. 

    Domeincheck .com of .org

    Extra tips bij het verzinnen van een domeinnaam

    Het verzinnen van een domeinnaam is moeilijker dan ooit. Voordat je een domeincheck uitvoert is het goed om eerst een zeer lange tijd te brainstormen. Ga niet akkoord met slechts één naam, maar zorg ervoor dat je direct een zeer lange lijst naast je kunt leggen. Je zal merken dat er tijdens de domeincheck al een heel stel (hopelijk niet allemaal) namen af zullen vallen. Goed om hier dus rekening mee te houden en enkele reserve namen aan te voeren. We weten nu inmiddels wel waar een domeinnaam aan moet voldoen. Maar hoe zorg je er voor dat je een creatieve domeinnaam kunt verzinnen? We geven hieronder een aantal extra tips bij het verzinnen van een goede, creatieve en bovenal unieke domeinnaam. 


    Kies voor een beschrijvende domeinnaam 

    Iets wat veel mensen vergeten bij het kiezen van een domeinnaam is dat deze ook heel veel betekent voor de bezoeker. Een domeinnaam schept verwachtingen. Het toont de bezoeker wat ze van een website kunnen verwachten. Dit kan positief zijn, maar het kan ook de nodige nadelen hebben. Als bezoekers namelijk een geheel andere verwachting van de site hebben door de naam, dan kan dit mogelijk misleidend zijn en er toe leiden dat mensen sneller wegklikken (niet goed voor de SEO-ranking van je site!) Daarom is het zo belangrijk dat een domeinnaam precies vertelt wat de site inhoudt. Een beschrijvende domeinnaam is dan ook verreweg de beste keuze. 


    Met beschrijvend kan eigenlijk alles bedoeld worden. Van een product omschrijving of een omschrijving van de diensten. Hoe specifieker je de producten of diensten omschrijft, hoe groter de kans dat deze goed opgepikt wordt door het grote publiek én dat deze niet bezet is bij het uitvoeren van een domeincheck. 


    Denk bijvoorbeeld aan topschoenen.nl. De kans is groot dat deze bezet is. Maak je hier echter topschoenenvoorkinderen.nl van, dan is die kans een stuk kleiner. Bovendien toont het de bezoeker direct wat het kan verwachten. Niet alleen schoenen, maar ook de doelgroep. 


    Maak ook gebruik van werkwoorden 

    Wanneer je een domeinnaam kiest is het ook goed om aan de zoekwoorden te denken waar je op wilt scoren. Wees je ervan bewust dat een zogenaamde exact match- of partial match domain heel belangrijk is voor jouw SEO-ranking. Door de juiste domeinnaam te kiezen, kan je al een enorme stap zetten in de SEO-ranking van jouw site. Hier hoef je vrij weinig voor te doen. Wanneer je over een goed, interessant en duidelijk domein beschikt, kan dit je binnen de kortste keren naar de eerste pagina van de zoekresultaten binnen Google wijzen. 


    Dan moet je natuurlijk wel weten waar je doelgroep op zoekt. Eén ding is zeker: de meeste mensen zoeken ook met behulp van het gebruik van werkwoorden. Een zoekvraag wordt ondersteund met het gebruik van werkwoorden. Het kan dan ook zeker nuttig zijn om hier ook gebruik van te maken in jouw domeinnaam. Zo scoor je nog beter via je eigen domein in Google. Bovendien maak je jouw domein hierdoor ook iets langer en unieker. Zo is de kans groot dat de domeinnaam nog niet eerder is gebruikt. 


    Maak gebruik van meervoud of enkelvoud 

    Is jouw geliefde naam helaas al bezet en kan je werkelijk niets anders bedenken dan dat jouw website straks dit domeinnaam krijgt? Dan is het verstandig om eens andere variaties op deze naam te bedenken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van meer- of juist enkelvoud. Kies bijvoorbeeld voor schildersingroningen.nl in plaats van schilderingroningen.nl. Het is slechts een minimaal verschil en zelf merk je hier weinig van, maar het zorgt er wel voor dat je jouw domeinnaam kunt gebruiken. Andersom kan natuurlijk ook. Als de door jou gewenste domeinnaam al in het meervoud staat en deze bezet blijkt te zijn na een domeincheck, dan kan je natuurlijk ook nog altijd enkelvoud proberen. 


    Het enige nadeel van het toepassen van meervoud en enkelvoud om een domeinnaam te laten kloppen is dat dit er ook toe kan leiden dat er sneller fouten worden gemaakt. Bijvoorbeeld doordat mensen een ‘s’ vergeten en daardoor op de site van een concurrent terecht zullen komen. Dat is uiteraard niet wat je wilt. Vraag jezelf daarom af of dit voor jou echt de juiste keuze is of dat het niet beter is om voor een geheel andere unieke naam te kiezen. Het gevaar dat jouw cliënt bij de concurrent terecht komt is immers zeer reëel. 

    world wide web Domeincheck

    Kies voor een synoniem 

    Blijkt na een domeincheck dat jouw domeinnaam écht niet mogelijk is? Op geen enkele manier? Is werkelijk alles al bezet en weet je eigenlijk niet meer wat je nu nog kan gebruiken? Het is lastig om te ontdekken dat de naam waar jij zo dol op bent niet meer gebruikt kan worden. Toch betekent dit niet dat het direct een verloren zaak is. Er is namelijk nog wel meer wat je kunt doen om nog een variant van de door jou gewenste naam te kiezen. Bijvoorbeeld door voor een synoniem te gaan. 


    Je kunt eenvoudig een synoniem vinden door het woord in een zoekmachine in te tikken. Er zijn verschillende sites die direct meerdere synoniemen/varianten op het door jou gewenste woord kunnen geven. Vervolgens is het simpelweg een kwestie van creatief zijn met woorden en op die manier jouw eigen unieke domeinnaam te creëren. 


    Lukt het je echt niet om een domeinnaam te verzinnen? Ook niet met de bovenstaande tips? Schakel dan vrienden en familie in. Er is vast wel iemand heel creatief met woorden die plotseling een Eureka-moment heeft en jou kan bijstaan. 


    Domeincheck is compleet: wat zijn de vervolgstappen? 

    Eindelijk is het moment daar. Je hebt de domeincheck uitgevoerd en de door jou gewenste naam is beschikbaar. Maar wat zijn nu de vervolgstappen? 


    Zodra de domeinnaam beschikbaar blijkt te zijn, is het allereerst belangrijk om deze zo snel mogelijk te registreren of te reserveren voor later gebruik. Zo weet je in elk geval zeker dat je hier op een later moment gebruik van kunt maken. Wees vooral niet bang voor de prijzen, want de meeste domeinnamen kunnen voor slechts enkele euro’s per jaar worden geregistreerd. 


    Nadat de domeinnaam is vastgelegd is het tijd om een hosting te regelen voor je website en deze verder op te bouwen. Je bent nu klaar om jouw eigen website te bouwen.

    Wat is een domeincheck?

    Een domeincheck is tegenwoordig gelukkig makkelijk te regelen. Dit is in veel gevallen gratis. Binnen no-time krijg je direct een duidelijk overzicht van jouw domein en de beschikbaarheid. Bij veel sites zie je ook direct of er andere domeinextensies gebruikt kunnen worden om toch voor beschikbaarheid van het domein te zorgen.

    Waarom een domeincheck?

    Een domeincheck is allesbepalend voor de vindbaarheid van je website. Een naam die lekker in de mond ligt, gemakkelijk te schrijven is en vooral kort en bondig is. Makkelijk te onthouden en daardoor ook eenvoudig voor meer naamsbekendheid zorgt. Het klinkt zo gemakkelijk om een domeinnaam te kiezen, maar het tegendeel is waar. Er moet tegenwoordig met enorm veel dingen rekening worden gehouden bij het kiezen van een domeinnaam.

    We horen graag jouw groei ambitie!

    Groeien met online marketing

    Je eerste stap naar online groei...