WordPress

Inhoudsopgave

  Er zijn ongelooflijk veel verschillende manieren waarop een website kan worden gebouwd. Er bestaan verschillende softwares waarmee je aan de slag kunt. Iedereen heeft een eigen kijk op zijn of haar beste manier om een website te bouwen. Als je net komt kijken, vraag je je misschien af hoe je ooit moet beginnen. Laten we in dit artikel beginnen met verreweg de meest populaire software van dit moment bij het bouwen van een website: namelijk, WordPress. 


  WordPress is bij vrijwel iedereen wel bekend. Zelfs mensen die nog nooit zelf een website hebben gebouwd hebben wel eens van deze naam gehoord. Dat kan ook bijna niet anders. WordPress is namelijk niet maar een klein beetje populairder dan andere soorten software. Ze beschikken over meer dan tien keer de populariteit van de nummer twee software in ons land. Dat betekent dat inmiddels heel wat websites en blog draaien op WordPress. Maar vanwaar die populariteit? Wat maakt WordPress zo speciaal? Waarom maken we hier massaal gebruik van? Wat zijn de voordelen van deze software? 


  De populariteit uitgelegd 

  Het is niet voor niets dat WordPress zo ongelooflijk populair is. Bovendien resulteert die naamsbekendheid ook weer in nóg meer populariteit. WordPress is op dit moment wereldwijd het populairste open-source content management systeem. Dat is al enkele jaren het geval. Dat toont direct dat WordPress dan ook wel heel fijn in gebruik moet zijn. Anders zouden we wereldwijd door de jaren heen toch wel voor een ander systeem hebben gekozen. Dit resulteert dus in nóg meer vraag naar WordPress. Want als iedereen hier gebruik van maakt, dan móet het toch wel goed zijn? 


  Inmiddels zien we dat de meeste professionals al standaard met WordPress werken. Ook andere soorten CMS zijn mogelijk, maar dit gebeurt meestal wel in overleg. De standaardkeuze is WordPress. Dat betekent uiteraard ook dat er nóg meer websites en blogs met behulp van WordPress worden gebouwd. Hoe groter de vraag naar deze software, hoe meer voordelen dit zal hebben voor de gebruiker. Want hoe groter de vraag, hoe beter de makers van WordPress hun best zullen doen om de beste te blijven. Dit resulteert in een snellere ontwikkeling en het verwijderen van de ‘beginnersfoutjes’ van het CMS zelf. Inmiddels draait WordPress als geen ander en biedt dit systeem talloze voordelen voor elke gebruiker. Als je het ons vraagt is het dan ook niet meer dan logisch dat WordPress met stipt op nummer één de populairste software wereldwijd is. En naar verwachting zal dit de komende jaren nog wel zo blijven. 

  Opvallend genoeg is WordPress niet alleen populair geworden door de voordelen die zij bieden, maar zorgt de populariteit ook nog voor een aantal extra voordelen. 


  Wil jij binnenkort een website (laten) bouwen en twijfel je nog over het gebruik van WordPress? Lees dan snel verder en ontdek de tien belangrijkste grote voordelen van dit systeem. 

  Wordpress uitleg

  1. Een WordPress website is heel gemakkelijk te ‘bestellen’ 

  Het is heel gemakkelijk om een website via WordPress te lanceren. Zo gemakkelijk zelfs dat dit ook door de gemiddelde gebruiker gedaan kan worden. Je hebt hier niet enorm veel ervaring of kennis voor nodig. Het is zo simpel als het bestellen van een product in een webshop. Je wordt via de webshop ongelooflijk goed geholpen en in Jip-en-Janneke taal kan je je eigen website lanceren. Dit maakt WordPress heel toegankelijk. Iedereen kan er mee uit de voeten. Van de professionele webdesigner tot de startende ZZP’er die nog nooit in zijn of haar leven een website heeft gebouwd. Iedereen kan ermee aan de slag. Het is eenvoudig in gebruik en werkt zoals het moet horen.

   

  2. Er wordt volop rekening gehouden met WordPress

  Nog een groot voordeel van WordPress is dat het inmiddels algemeen bekend is over het gehele Wereldwijde Web. Omdat de populariteit zó ontzettend groot is en er ongelooflijk veel mensen gebruik van maken, zijn ook de meeste websites hier al helemaal op ingericht. Alles wat te maken heeft met het bouwen van een website houdt rekening met het gebruik van WordPress. Hierdoor is het maken van koppelingen en speciale toevoegingen aan je website een stuk gemakkelijker. Elk systeem weet te werken met WordPress. Geen extra gedoe dus als je iets wilt regelen, maar gewoon makkelijk samenwerken met andere systemen en functies om jouw website te optimaliseren. 


  3. Bespaar tientallen euro’s per maand 

  Eén van de grootste voordelen van WordPress (zeker voor beginnende ondernemers) is dat het een zogenaamd open-source systeem in. Dat betekent dat de diensten geheel gratis worden aangeboden. WordPress wordt inmiddels zo geaccepteerd dat dit niet meer dan logisch lijkt, maar vergis je niet: er zijn genoeg systemen waar je wel degelijk tientallen euro’s per maand voor moet betalen om het goed te laten functioneren. Hoewel een dergelijk systeem misschien net zo goed werkt, ben je dus onder de streep wel veel meer geld kwijt. 


  Achter WordPress zit een grote, bedreven en bovenal talentvolle groep met vrijwilligers. Mensen die hun hart en ziel in het systeem hebben gestoken. Die er alles aan hebben gedaan om deze te laten functioneren en de populariteit die het nu heeft te vergaren. Daarnaast werken zij samen heel bedreven aan het verbeteren van het systeem om de groei ook voor de toekomst te verzekeren. Met WordPress geniet je dus van een open-source systeem wat de komende jaren nog verder zal verbeteren en voor iedereen toegankelijk blijft. Een prettige gedachte. 


  4. Eenvoudig in gebruik 

  Voorheen was het bouwen en bewerken van een website niet gemakkelijk. Meestal kon dit echt alleen maar worden uitgevoerd door professionele website bouwers. Zelfs de kleinste veranderingen of het toevoegen van een nieuwe blog of artikel was al iets wat men niet zelf kon uitvoeren. Het is een feit dat de meeste website-eigenaren zelf weinig verstand hebben van de techniek achter het bouwen van een website. Dat levert op de lange termijn natuurlijk heel wat extra problemen op. Hier is met WordPress écht verandering in gekomen. Dankzij de verschillende thema’s en de plug-ins is het systeem ontzettend gebruiksvriendelijk geworden. Het schrijven van een nieuw artikel in WordPress is zo simpel als het gebruik van Word. Iets waar de meeste mensen tegenwoordig wel kundig genoeg in zijn. 


  Door de enorme hoeveelheid extra’s, thema’s, de website-editor en de plug-ins is WordPress dus zo samengesteld dat het zelfs door de grootste leek eenvoudig in eigen handen genomen kan worden. Dat bespaart ook veel kosten op de lange termijn. Want hoe meer je zelf kan doen, hoe minder je de hulp van deskundigen in hoeft te schakelen. Zo bespaar je jezelf niet alleen heel veel extra tijd, maar ook de nodige kosten. Geen wonder dat WordPress steeds vaker gebruikt wordt! Met name voor blogs is deze software zeer populair. 

  Wordpress uitleg posts

  5. Plug-ins zijn gemakkelijk toe te voegen 

  Wanneer je nog nooit een eigen website hebt gebouwd, weet je waarschijnlijk helemaal niet wat een plug-in precies is. Een plug-in staat eigenlijk voor een ‘extraatje’ die je aan de website toevoegt. Een extra functionaliteit om de website nog beter te laten werken of het een stuk toegankelijker te maken voor de bezoekers van de site. Dit kan werkelijk van alles zijn. Van een aantal koppelingen naar social media of andere belangrijke pagina’s tot een contactformulier en zelfs een geheel aparte webshop. Je kunt je dus voorstellen dat plug-ins heel belangrijk zijn voor het optimaliseren van je website. 


  Bij WordPress zijn een heel groot aantal gratis plug-ins te gebruiken om de functionaliteit van je website te vergroten. Er zijn ook enkele betaalde plug-ins en hier komen vrijwel dagelijks nieuwe bij. Op die manier kan je jouw website precies zo bouwen als je zelf wilt. Voor ieder extraatje dat je wilt toevoegen aan je website is wel een eenvoudige plug-in te vinden. Zo wordt het een stuk gemakkelijker om je website te optimaliseren en geheel naar eigen wens samen te stellen. 


  6. Een geheel nieuwe website? Geen probleem! 

  Je kent het wel: je hebt net een nieuwe website gelanceerd en plotseling bedenk je je dat je toch nog wel wat andere dingen had willen toevoegen. Voordat je het weet ben je aan het brainstormen over iets wat eigenlijk op een geheel nieuwe website lijkt met allerlei verschillende toevoegingen. Het lijkt dan ook bijna alsof je helemaal overnieuw moet beginnen. Niets is echter minder waar. Je hoeft niet direct te kiezen voor één partij om daar jaren aan vast te zitten. Bij WordPress kun je eenvoudig switchen tussen verschillende thema’s en partijen om zo de website ook na enkele weken/maanden of jaren compleet te veranderen. WordPress is gebouwd om zo flexibel mogelijk te zijn. Dat is tegelijkertijd de kracht van WordPress. En die kracht kun je gebruiken. 


  Je weet immers nooit hoe het gaat lopen in het leven. Misschien heb je nu wel fantastische plannen voor jouw website, maar zie je je bedrijf met de dag groeien en merk je dat de website niet meer voldoende is voor al jouw plannen. Dan zou het vervelend zijn als er niets meer te switchen valt en het een heleboel geld kost om nog te wisselen. WordPress groeit met de ondernemer mee. Ook bij enorme toekomstplannen kun je dus prima bij WordPress blijven. 


  7. Goed voor de SEO 

  Je wilt natuurlijk niet alleen een hele mooie website bouwen. Het is ook van belang dat deze simpelweg goed werkt én goed gevonden kan worden. En waar is de grootste doelgroep momenteel te vinden? Juist, in de zoekmachines! Daarom is het belangrijk dat jouw website zo SEO-proof mogelijk is. SEO staat voor Search Engine Optimization. In andere woorden: zoekmachine optimalisatie. Hieronder vallen dus alle facetten die bijdragen aan een betere vindbaarheid binnen de grootste zoekmachines en dan met name Google. 


  Er zijn verschillende manieren waarop je jouw website meer zoekmachine vriendelijk kunt maken. Ook de software die je voor het maken van de website gebruikt, speelt hierbij een belangrijke rol. WordPress is ingericht op het algoritme van de populairste zoekmachines. Het weet als geen ander om de compatibiliteit van de website te verbeteren en de vindbaarheid te vergroten. Er zijn bovendien verschillende Plug-ins die je kunt gebruiken om de SEO van je website te verbeteren. Zo weet je zeker dat je op het gebied  van techniek nog maar weinig hoeft te doen om jouw website SEO vriendelijk te maken. WordPress doet al veel van het werk. 


  8. Je kunt werkelijk elke website maken 

  Op het internet zijn heel veel verschillende mogelijk. Het is een illusie om te denken dat het internet enkel wordt gebruikt voor zakelijke websites, webshops en dergelijke. Hier is nog veel meer te vinden. Ook mensen die op dit moment geen commerciële doelen hebben, maar simpelweg meer mensen willen bereiken. Denk hierbij aan de grote hoeveelheid bloggers in ons land. Natuurlijk zijn er ook bloggers die hiervoor betaald krijgen, maar er zijn ook genoeg bloggers die dit simpelweg doen als hobby. Die bloggen om hun eigen hersenspinsels op papier te zetten en het laagdrempelige contact met lezers gewoon leuk vinden. Hiervan genieten. Het internet biedt veel. Zeker niet alleen maar op commercieel vlak. 


  WordPress is er zo op ingericht dat je werkelijk alle websites via dit software kunt maken. Het is een misvatting dat WordPress enkel wordt gebouwd voor het maken van blogs. Deze misvatting is ontstaan doordat het systeem wel ooit zo is begonnen. Als blog platform. Om dit toegankelijker te maken voor de doorsnee blogger. Inmiddels is WordPress echter een stuk groter geworden en kan je hiermee werkelijk elke site mee maken. Van E-commerce sites tot Chatrooms en Veiling- en kortingssites. Werkelijk alles is mogelijk. 

  Computer

  9. Het heeft ontzettend veel gebruikers 

  De enorme populariteit van WordPress heeft niet alleen te maken met de hoeveelheid voordelen, maar veroorzaakt ook nog eens enorm veel voordelen. Zo is het enorme bereik van WordPress ook nog eens ontzettend prettig voor de nieuwe gebruikers. Want hoe fijn is het dat er ongelooflijk veel ervaringen zijn met het besturingssysteem? Dat er heel veel mensen zijn die tips kunnen geven? Niet alleen professionals, maar ook eenvoudige ervaringsdeskundigen? Ook beginnende ondernemers of bloggers die pas sinds kort gebruikmaken van WordPress, maar hier wel al de nodige kennis en ervaring mee heeft opgedaan? 


  Het is dan ook niet vreemd dat er meerdere platforms zijn waarbij je in contact kan komen met andere gebruikers. Zo kun je eenvoudig ervaringen uitwisselen en om tips vragen als dat nodig is. Bovendien is ook de kans groot dat mensen in je nabije omgeving ook wel ervaringen hebben met WordPress. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om over de verschillende diensten te praten en tips te vragen. WordPress is voor iedereen en heeft de wereld van het website bouwen simpelweg een stuk gemakkelijker gemaakt. Iedereen moet in staat zijn om toegang te krijgen tot het internet en een eigen geluid te laten horen. Dat is waar WordPress voor staat en dat is waar het in geslaagd is. Dat maakt het voor jou ook een stuk gemakkelijker om in contact te komen met anderen en zo steeds meer te leren en op een dag misschien ook andere mensen te ‘onderwijzen’ en hulp te bieden. 


   10. Volledige controle over de eigen site 

  Als je op dit moment Googelt in je zoektocht om een eigen website te bouwen, dan zal WordPress ongetwijfeld hoog in de zoekresultaten staan. Misschien heb je zelfs het idee dat er geen andere mogelijkheden zijn. Dat is uiteraard onjuist. Er zijn heel veel verschillende manieren waarop je een website kunt bouwen. WordPress is er daar slechts één van. Denk bijvoorbeeld aan concurrenten als WIX en Joomla. Deze kunnen allemaal prima gebruikt worden bij het bouwen van een website. Toch beschikken veel van deze systemen ook over één groot nadeel: ze zijn lastig te gebruiken door de ‘gewone’ website bouwer/ondernemer. 


  Je moet bijna wel goed zijn in coderen of de computertaal spreken om deze systemen zelf te gebruiken. Hierdoor zal je voor iedere kleine verandering van jouw website als een gespecialiseerde ontwikkelaar in moeten schakelen. Dat hoeft geen probleem te zijn als je hier de nodige mensen voor kent, maar het zal wel heel veel extra geld en tijd kosten. Bovendien betekent dit ook dat je een groot deel van het beheer van je eigen website in handen van een externe partij legt. 


  Op technisch gebied ben je dus eigenlijk niet eens de eigenaar van je website. Denk er maar eens over na: jij bent niet in staat om aanpassingen te doen. Je hebt helemaal geen macht over het doen en laten van de website. Je huurt de website als het ware van een ander bedrijf. Het risico bestaat dus dat bestanden verloren kunnen gaan of dat je pagina’s kwijtraakt en je hier vervolgens niets over te zeggen hebt. Als je gebruik maakt van WordPress, dan betekent dit dat je gewoon de eigenaar blijft van jouw website. Dat jij bepaalt wat er gebeurt en dat je zelf ook de nodige aanpassingen kunt doen. Zelfs wanneer je weinig kennis en ervaring met websitebouw hebt. Op die manier behoud je de volledige controle over je eigen website. Dat is goud waard. 

  Meest gestelde vragen

  Wat is WordPress?

  WordPress is een Content Management System (CMS). Dat wil zeggen dat dit een systeem is waar je heel gemakkelijk een website in kunt bouwen. WordPress is het grootste, gebruiksvriendelijke en meest gebruikte CMS ter wereld.

  Waarom is WordPress zo populair?

  1. Een WordPress website is heel gemakkelijk te ‘bestellen’ 

  2. Er wordt volop rekening gehouden met WordPress

  3. Bespaar tientallen euro’s per maand 

  4. Eenvoudig in gebruik 

  5. Plug-ins zijn gemakkelijk toe te voegen 

  6. Een geheel nieuwe website? Geen probleem! 

  7. Goed voor de SEO 

  8. Je kunt werkelijk elke website maken

  9. Het heeft ontzettend veel gebruikers 

   10. Volledige controle over de eigen site 

  We horen graag jouw groei ambitie!

  Groeien met online marketing

  Je eerste stap naar online groei...