Hosting

Inhoudsopgave

    Een website kan nooit live gaan zonder de juiste hosting. Maar wat houdt hosting nu precies in? En hoe kies je een goed hostingpakket en hostingpartij? Waar moet je rekening mee houden? Wat is van belang bij het maken van jouw keuze? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van hosting, leggen we uit waar je allemaal aan moet denken én hoe belangrijk de juiste hosting voor jouw website precies is. 

     

    Het Wereldwijde Web staat inmiddels bomvol met websites en hier komen dagelijks weer nieuwe namen bij. Om een website te lanceren is het echter wel belangrijk dat jij jouw eigen stukje van het wijde web reserveert. Dit doe je middels webhosting. Met het kiezen van een hostingpakket en hostingpartij leg je dus eigenlijk een contract vast om jouw eigen stukje internet te reserveren. Hierop plaats je bestanden en ‘upload’ je jouw mooie website. Goede hosting is dus noodzakelijk en onmisbaar voor het lanceren van een website. Toch wordt het belang hiervan nog dikwijls onderschat. Soms wordt er zelfs lukraak gekozen voor de eerste hostingpartij die zij tegenkomen. Zonde, want echte goede hosting die past bij jouw doelen en wensen kan enorm verschil maken voor de vindbaarheid en kwaliteit van jouw website. Welke hosting de beste keuze is, is geheel afhankelijk van de eigen wensen en het soort website dat je wilt maken. 

     

    Kom je er helemaal niet uit of heb je werkelijk geen idee op welke punten je kunt letten? Maak dan gebruik van de volgende 8 praktische tips bij het kiezen van een hostingpakket en hostingpartij. 

    Hosting

    Hoeveel ruimte heb je precies nodig? 

    Wanneer je kiest voor een hostingpakket, reserveer je dus als het ware wat ruimte op het wereldwijde web. Dit is noodzakelijk om je website te kunnen lanceren. Hoeveel ruimte je precies nodig hebt, is geheel afhankelijk van de grootte van de website en de wijze waarop je deze gebruikt. Wanneer de website enkel over standaard elementen beschikt, dan hoef je je over de schrijfruimte doorgaans niet al te veel zorgen te maken. De meeste hosting pakketten beschikken over genoeg schrijfruimte om een standaard website goed te laten functioneren. Dat is echter niet altijd het geval. 

     

    Zo zijn er ook websites die heel veel filmpjes en foto’s aan hun website toevoegen. Dit zie je bijvoorbeeld bij fotografen. Maar ook soms bij websites die extra uitleg willen geven over hun diensten of producten. Hoewel foto- en videomateriaal het doorgaans erg goed doet voor de vindbaarheid van de website, neemt dit wel extra veel ruimte in beslag én kan dit gevolgen hebben voor de laadsnelheid van de pagina. Daarom is het belangrijk om hier je hosting op af te stemmen. Zo weet je zeker dat je over voldoende schijfruimte beschikt en hoef je je geen zorgen te maken over de capaciteit van de website. 

     

    Schat de hoeveelheid dataverkeer goed in 

    Wanneer je al een tijdje over een eigen website beschikt, kan je waarschijnlijk al aardig goed inschatten hoeveel bezoekers er wekelijks, maandelijks en jaarlijks op jouw website terechtkomen. Dit vertelt je veel over de hoeveelheid dataverkeer van de webpagina. Hoe meer bezoekers er op jouw website (tegelijkertijd) aanwezig zijn, hoe meer dataverkeer. Dit betekent dus ook dat bestanden vaker gedownload worden en dat er meer capaciteit geleverd moet worden. Hierbij kan een groter hostingpakket de uitkomst bieden. 

     

    Heb je al een hostingpakket lopen en merk je dat het dataverkeer steeds verder toeneemt? Overleg dan met de hostingpartij en laat je informeren over de verschillende mogelijkheden. In veel gevallen is het bijvoorbeeld mogelijk om de hostingpakket simpelweg uit te breiden. Soms zelfs kosteloos. Op die manier profiteer je direct van meer ruimte, zonder dat je hiervoor direct een geheel andere partij aan hoeft te schrijven. 

    Is dit de allereerste keer dat je een website lanceert op het Wereldwijde Web? Dan heb je waarschijnlijk geen enkel idee wat je van het dataverkeer kunt verwachten. Niemand kan precies voorspellen hoe succesvol een website zal zijn. Begin in dit geval altijd met een basispakket. Als je meer capaciteit nodig hebt, kan je het pakket nog altijd uitbreiden. Een standaard pakket is vrijwel altijd voldoende voor een simpele eenvoudige website. Denk hierbij aan een website voor een ZZP-er of een persoonlijke blog. 

     

    Let op: hier moet wel een kanttekening bij worden geplaatst. Een webshop gedijt bijvoorbeeld vrijwel nooit bij een basispakket. Hier is echt een wat grotere hostingpakket voor nodig. Zo heb je voldoende ruimte voor een kleine tot middelgrote webshop en is ook het gebruik van CMS mogelijk. 

    Hosting servers

    Hoeveel e-mailboxen heb je nodig? 

    Contact met de klant is van essentieel belang om het succes van je website te vergroten. E-mailverkeer is dan ook erg belangrijk. Bij het bepalen van een hostingpakket is het dan ook slim om over dit vraagstuk na te denken. Want hoeveel e-mailboxen zijn inbegrepen in het pakket? Is het mogelijk om meerdere boxen te gebruiken? Of is er slechts een individuele box waar alle e-mail in wordt opgevangen? Kunnen er meerdere e-mailadressen worden toegevoegd? Enzovoorts. Zo weet je zeker dat het hostingpakket aan alle eisen voldoet en contact met de bezoeker/potentiële klant altijd mogelijk is. 

     

    Hoeveel websites worden er uiteindelijk gelanceerd? 

    Er zijn heel veel websitemakers die graag meerdere websites (binnen korte tijd) willen lanceren. Het zou dan zonde zijn als je voor iedere nieuwe website ook een geheel nieuw hostingpakket moet kiezen. Dan ben je vaak veel duurder uit. Gelukkig zijn er ook hostingpartijen waarbij je met één hostingpakket meerdere websites kunt lanceren. Op die manier bespaar je heel wat extra geld en ben je in staat om jouw dromen in vervulling te brengen. Wil je meerdere websites online zetten op hetzelfde hostingpakket en weet je niet precies welke diensten deze zullen lanceren of van welke software gebruik gemaakt zal worden? Kies dan voor een groter hostingpakket waarbij werkelijk alles mogelijk is. 

     

    Hoe wil je de website bouwen? 

    Ook is het belangrijk om na te gaan met welke programma’s je de website precies wilt bouwen. Niet ieder hostingpakket is namelijk even compatibel met de verschillende programma’s. Maak je gebruik van WordPress of Python? Heb je zelf geen idee en laat je dit over aan een webdesigner? Vraag dit van tevoren dan goed na voordat je een hostingpakket afsluit. Zo weet je zeker dat deze aan de wensen voldoet en de hosting ook daadwerkelijk goed aansluit op het door jou gewenste programma.

    Hosting scherm

    De klantenservice 

    Het is niet alleen belangrijk dat de hosting aansluit op jouw wensen met betrekking tot de website, ook op persoonlijk vlak is het belangrijk dat er een zogenaamde ‘klik’ is. Een website kan nog zo mooi zijn en goed werken, er kunnen natuurlijk altijd problemen ontstaan. Dit betekent niet direct dat de hosting onbetrouwbaar is of dat er iets met het bouwen van de website is misgegaan, maar wel dat dit probleem zo snel mogelijk verholpen moet worden. Hoe langer de website uit de lucht is, hoe meer bezoekers dit kost en hoe groter de gevolgen zijn voor de vindbaarheid van de website op de lange termijn. Wees je ervan bewust dat de kwaliteit en zichtbaarheid van een website een zeer belangrijke rol speelt in het algoritme van Google. Dat wil je niet verpesten door dagen uit de lucht te zijn. Daarom moet er zodra er problemen ontstaan direct contact mogelijk zijn met de hostingpartij. 

     

    Klantenservice en reviews

    Een goede klantenservice is dan ook van levensbelang. Op die manier zorg je ervoor dat een klein probleem niet uitgroeit tot iets enorm groots. Maar hoe weet je nu of de hosting partij over een goede klantenservice beschikt? Gelukkig is Google ook in dit geval je beste vriend. Tegenwoordig is heel gemakkelijk uit te zoeken hoe het met de klantenservices van de verschillende hostingpartijen gesteld is. 

     

    Op Google kun je verschillende reviews lezen over de hostingpartijen. Hierbij wordt niet alleen over de kwaliteit van de hosting gepraat, maar ook over de ondersteuning bij problemen. Het is slim om verder te kijken dan de reviews op de specifieke site. Deze zijn doorgaans minder objectief dan de reviews die ook op andere sites worden gepubliceerd. Kijk niet alleen naar de rating die wordt gegeven, maar ook naar de reacties die worden geplaatst. Zo weet je precies hoe een rating is opgebouwd en waar het goed gaat of juist nog ruimte is voor verbetering. Kijk met name naar de reactietijd van de hostingpartij. Als je een vraag stelt (telefonisch, per mail of via de chat), hoe lang duurt het dan voordat je reactie mag ontvangen? 

     

    Natuurlijk zullen er altijd verschillen in mening bestaan en is jouw ervaring met een hostingpartij misschien heel anders dan die van een vriend. Wanneer reviews echter overwegend positief of negatief over hetzelfde ‘onderdeel’ van het hostingpakket zijn, dan kun je er vanuit gaan dat hier daadwerkelijk een kern van waarheid in zit. Dit helpt je bij het maken van de juiste beslissing. 

     

    Voldoende beveiliging 

    Natuurlijk wil je er helemaal niet aan denken en ga je er graag vanuit dat mensen dit niet flikken bij jouw website. Toch moet je ook aan de beveiliging van je website denken. Er zijn tegenwoordig meer dan ooit hackers actief. Bovendien worden ze ook steeds slimmer en sneller. Iets wat jou als onschuldige ondernemer enorm kan schaden. 


    Je kunt veel risico lopen wanneer je website gehackt is. Bijvoorbeeld doordat criminelen achter belangrijke data komen en daardoor jouw goede naam kunnen schaden. Ze kunnen ook onder jouw naam vreemde reclame verspreiden of zelfs gevoelige content delen. Dit kan de naam van jouw bedrijf door het slijk halen. Wees je ervan bewust dat informatie op het internet heel lang zichtbaar kan blijven. Dergelijke activiteiten kunnen jouw goede naam dan ook jaren blijven achtervolgen. 

     

    Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je de kansen van hackers zoveel mogelijk kunt verkleinen. Een goede hosting is hierbij noodzakelijk. Een host is verantwoordelijk voor de veiligheid van de website. Zie ze als bewaker van een grote winkelpand. Zij weten precies wat ze kunnen doen om deze criminelen op te sporen en buiten de deur te houden. Kijk dus goed naar de beveiliging die de host hanteert en lees eventueel ook verhalen van gedupeerden met dezelfde hostingpartij. Wat hebben zij gedaan om het probleem op te lossen? Of zijn er in het verleden al heel veel incidenten geweest waar niet adequaat op gereageerd is? Mocht dat laatste het geval zijn, dan kun je misschien beter verder zoeken naar een veiligere hostingpartij. 

    Hosting beveiliging

    De prijs 

    Uiteraard speelt ook de prijs een belangrijke rol. Het klinkt misschien voor de hand liggend of iets waar je liever nog niet aan denkt, maar het kostenplaatje blijft belangrijk. Zeker voor startende ondernemers. Want hoeveel kun je maandelijks missen? Hoeveel wil je maximaal uitgeven aan de hosting? 

     

    Wees je er allereerst van bewust dat hostingpakketten in werkelijk alle prijscategorieën worden aangeboden. Ook met een klein budget kun je dus aan een goede hosting kopen. En in dit geval geldt zeker niet dat goedkoop ook daadwerkelijk duurkoop is. Als je niet veel nodig hebt en slechts een eenvoudige website wilt lanceren, dan is een relatief goedkope hosting geen enkel probleem. Natuurlijk moet je meer betalen als je meer ruimte of extra’s nodig hebt, maar onnodig geld betalen voor een groter en luxer pakket als je dit niet gebruikt is ook niet nodig. 

     

    Let goed op

    Let bij de prijs wel goed op de kenmerken van het pakket. Hoewel goedkoop zeker geen duurkoop hoeft te betekenen, betekent dit uiteraard wel dat er op bepaalde zaken wordt ingeleverd. Vergelijk goed de pakketten en ontdek waar het verschil zit en of dit een probleem is voor jou. Meestal is er bij een goedkoop pakket sprake van één van de volgende situaties: 

     

    • Een actie waarbij de prijs voor de hosting tijdelijk omlaag wordt gegooid. Dit lijkt misschien heel aantrekkelijk, maar kijk ook goed naar de gevolgen op de lange termijn. Misschien ben je de eerste maanden of zelfs het gehele eerste jaar goedkoop uit, maar moet je over een jaar ineens een veel duurder pakket afsluiten. Let goed op deze zogenaamde addertjes onder het gras en onderzoek of het daadwerkelijk rendabel is om een dergelijk pakket af te sluiten.
     
    • Bij een vaste lage prijs betekent het doorgaans dat je inlevert op bepaalde vlakken. Dat is ook logisch. Je betaalt minder, dus je mag ook minder goede prestaties verwachten. Het is aan jou om te bepalen hoe belangrijk deze prestaties zijn voor het verloop van je website. Heb je ze echt nodig? Dan is het beter om voor een duurder pakket te kiezen. Wil je slechts een eenvoudige webpagina bouwen? Bijvoorbeeld als ZZP’er? Dan is een zeer luxe pakket doorgaans helemaal niet nodig en kan je op die manier eenvoudig maandelijks geld besparen. Wees je er wel van bewust dat inleveren op prestaties ook vaak betekent dat de website minder snel draait dan je wellicht had gehoopt. Dit is niet alleen vervelend, maar kan ook nog eens nadelige gevolgen hebben voor de SEO van jouw website. Als je de vindbaarheid van je website wilt vergroten, is dit dan ook zeker een puntje om extra rekening mee te houden. 

    Hosting uitleg

    Hoe belangrijk is goede hosting voor de SEO van jouw website? 

    SEO is van essentieel belang voor het verbeteren van de vindbaarheid van jouw website. Dit kan best lastig zijn. SEO is immers complex en bestaat uit meerdere facetten. En hoewel je er misschien niet direct bij stilstaat is ook de techniek achter de website van groot belang voor een goede vindbaarheid van de site. Denk hierbij dus ook aan een goede hosting. Ergens is dat ook helemaal niet zo vreemd. 

     

    Denk maar eens goed na over de functies van een goede hosting. Zo zorgt een betrouwbare hosting er bijvoorbeeld voor dat jouw website vrijwel altijd zichtbaar is voor potentiële bezoekers, dat deze snel werkt en dat de hostingpartij zo betrouwbaar mogelijk is. Zonder dit alles zou de vindbaarheid van de site drastisch dalen. Bovendien zou het ook de nodige frustraties opleveren bij de bezoeker en ervoor kunnen zorgen dat zij sneller naar een concurrent gaan. Bijvoorbeeld wanneer de site minder snel laadt dan verwacht (of gehoopt) of met tijden zelfs compleet onvindbaar is. 

     

    De kleine lettertjes

    Let ook goed op de kleine lettertjes van een hostingpartij. Probeer tussen de marketing zinnen door te lezen en blijf realistisch. Zo zijn er tegenwoordig bijvoorbeeld heel veel hostingpartijen die adverteren dat hun websites meer dan 99 procent van de tijd online zijn. Dat is natuurlijk een heel hoog percentage en lijkt dan ook heel betrouwbaar. Maar bedenk goed dat dit dus alsnog betekent dat je website een paar dagen in het jaar gewoon volledig onvindbaar kan zijn en uit de lucht is. Dat is niet goed voor het succes van de site en voor de SEO van je complete pagina. Kies daarom bij voorkeur van hostingpartijen met een garantie van 99,9 procent. Het verschil lijkt klein, maar is echt heel groot. 

     

    Het mag duidelijk zijn dat hosting een niet te onderschatten element is bij het verbeteren van de SEO voor jouw webpagina. Met de bovenstaande tips weet jij voortaan de beste hosting te kiezen en een eerste stap te zetten in jouw SEO-game. 

    Veelgestelde vragen

    Waarom hosting?

    Het wereldwijde web staat inmiddels bomvol met websites en hier komen dagelijks weer nieuwe namen bij. Om een website te lanceren is het echter wel belangrijk dat jij jouw eigen stukje van het wijde web reserveert. Dit doe je middels webhosting. Met het kiezen van een hostingpakket en hostingpartij leg je dus eigenlijk een contract vast om jouw eigen stukje internet te reserveren. Hierop plaats je bestanden en ‘upload’ je jouw mooie website. Goede hosting is dus noodzakelijk en onmisbaar voor het lanceren van een website.

    Waar moet ik rekening mee houden met hosting?

    1. Hoeveel ruimte heb je precies nodig? 

    2. Schat de hoeveelheid dataverkeer goed in 

    3. Hoeveel e-mailboxen heb je nodig? 

    4. Hoeveel websites worden er uiteindelijk gelanceerd? 

    5. Hoe wil je de website bouwen? 

    6. De klantenservice 

    7. Voldoende beveiliging 

    8. De prijs 

    Wat kan ik doen met hosting?

    Denk maar eens goed na over de functies van een goede hosting. Zo zorgt een betrouwbare hosting er bijvoorbeeld voor dat jouw website vrijwel altijd zichtbaar is voor potentiële bezoekers, dat deze snel werkt en dat de hostingpartij zo betrouwbaar mogelijk is. Zonder dit alles zou de vindbaarheid van de site drastisch dalen. Bovendien zou het ook de nodige frustraties opleveren bij de bezoeker en ervoor kunnen zorgen dat zij sneller naar een concurrent gaan.

    Hoe belangrijk is goede hosting voor de SEO van jouw website?

    SEO is van essentieel belang voor het verbeteren van de vindbaarheid van jouw website. Dit kan best lastig zijn. SEO is immers complex en bestaat uit meerdere facetten. En hoewel je er misschien niet direct bij stilstaat is ook de techniek achter de website van groot belang voor een goede vindbaarheid van de site. Denk hierbij dus ook aan een goede hosting.

    We horen graag jouw groei ambitie!

    Groeien met online marketing

    Je eerste stap naar online groei...