Rich content en affiliate marketing?

Hoe werkt affiliate marketing

Rich content en affiliate marketing?

Het wordt steeds lastiger om je te onderscheiden op het gebied van content marketing. Hoeveel blogs en artikelen verschijnen er wel niet dagelijks op het wereldwijde web? Een overdaad aan aanbod. Het is dan ook heel lastig om nog te scoren met een goed artikel. Waarom zou Google jouw artikel immers bovenaan plaatsen als er enorm veel concurrentie is? Wat maakt dan jouw informatie zo bijzonder? Met rich content laat je zien dat jouw content anders is dan die van de concurrentie. Maar wat is rich content precies? Hoe creëer je dit? En hoe kan dit jouw webpagina helpen?  

Het grootste probleem bij veel content is dat ze worden gemaakt met het idee om te adverteren voor een eigen product of dienst. Niet om de beleving van de lezer te verbeteren. Daardoor lijken veel contentvormen zielloos. En dat is jammer, want juist hier valt veel te behalen. Door content meer bezieling te geven en de lezerservaring te verbeteren, kan je doorgaans juist meer bereiken dan je nu wellicht verwacht. De oude definitie van rich content is dat verschillende mediavormen worden gebruikt om een doel te behalen. Doordat dit nu niet meer dan vanzelfsprekend is, zien we dat de definitie in de afgelopen jaren sterk veranderd is. Hierbij staat met name de interactie met de lezer centraal. Bij rich content gaat het dus om content van meerdere mediaformaten waarbij de lezer tot interactie wordt gesteld. Denk bijvoorbeeld aan online testjes, interactieve afbeeldingen of online magazines. 

Wat is voor de lezer van belang? 

Bij het maken van content is het eerst belangrijk om na te gaan wat de lezer precies verwacht en wilt zien. Het is bij het maken van content natuurlijk heel verleidelijk om vanuit je eigen doelstellingen te beredeneren. Wanneer jij een product op de digitale markt wilt zetten, dan gaat misschien je voorkeur uit naar het informeren van de klant over dit product. Maar is dit wel echt hetgeen waar de lezer al aan toe is? Het is hierbij met namelijk belangrijk om naar je eigen customer journey te kijken. Welke stappen maakt het publiek alvorens zij over zullen gaan tot aankoop. Welke denkstappen maken ze hierbij? Vaak vindt het publiek content echt interessant worden wanneer aan de eerste zoekvraag tegemoet wordt gekomen. 

Maak daarom niet de fout om je eigen als prioriteit te nemen. Denk met name aan de lezer. Uiteindelijk maak je geen content om het bedrijf direct in ‘the picture’ te zetten, maar maak je dit om de lezer te enthousiasmeren en aan te zetten tot het ondernemen van actie. Iets waarbij ze hopelijk ook van jouw diensten of producten gebruik zullen maken. 

Tot actie drijven 

Bij rich content is het niet de bedoeling dat jij gaat vertellen waarom jouw producten een goede keuze zijn. Het is de bedoeling dat de lezer dit zelf kan ontdekken. Dit doe je door interactieve content te delen, zodat ze zelf de voordelen kunnen ervaren. Bied je bijvoorbeeld leningen tegen de scherpste prijs? Dan is een calculator waarmee de lezer zelf kan berekenen hoeveel het maandelijks kwijt zal zijn een goede keuze. Dit zijn allemaal dingen waarmee je de klant tot actie kunt drijven, zonder dit er te dik bovenop te leggen. Je laat de definitieve beslissing bij de klant. Deze doet zelf onderzoek op basis van de interactieve informatie die jij geeft. Dat zorgt voor meer dialoog en een veel rijkere vorm van content. 

Rich content heeft één ding gemeen. Alle vormen van content die je deelt zijn er om de klant de benodigde informatie te geven, zodat ze zelf een keuze kunnen maken. Dus niet om de klant over te halen. Het geeft de klant een gevoel van controle. Ze zijn zelf aan zet om de informatie te ontdekken en eventueel over te gaan tot actie. Het is een gevoel wat de meeste klanten enorm zullen waarderen. En als de klant tevreden is over de wijze waarop jouw bedrijf informatie presenteert, dan zal dit zeker bijdragen aan het behalen van jouw eigen doelstellingen. 

Goede voorbeelden van rich content zijn: 

  • Interactieve afbeeldingen (denk aan afbeelding met verborgen informatie in combinatie met een mouse-over) 
  • Online magazines
  • Interactieve video’s 
  • Online testen 
  • Een calculator om zelf berekeningen te kunnen maken 

Het doel van rich content 

Maar wat is nu precies het doel van rich content en waarom is het zo belangrijk om dit ook bij jouw webpagina toe te passen? Het doel van rich content is om de aandacht van de lezer te trekken. Mensen hebben tegenwoordig geen zin meer om ellenlange teksten te lezen. Ook teksten met enkel een commercieel doel bereiken de klant vaak minder goed. Daarom is het belangrijk om de klant op een geheel andere wijze te bereiken. Via een manier waarop de klant zelf actief bezig kan zijn met de informatie. Hierdoor is de klant niet alleen sneller geneigd om van de informatie gebruik te maken, maar krijgt het ook een gevoel van empowerment. Hij of zij is in controle over het gebruik van de content op jouw webpagina. 

Door het gebruik van rich content maak je jouw website interessanter voor de doelgroep. Is de kans groter dat je website meer bezoekers zal trekken. Wat uiteindelijk leidt tot het behalen van jouw business doelstellingen. 

Een kleine kanttekening moet hier wel bij geplaatst worden. Het creëren van rich content is namelijk niet zo gemakkelijk als het klinkt. Hierbij moet je niet alleen in staat zijn om deze op de juiste manier te gebruiken, maar ook om er voor te zorgen dat het allemaal goed werkt. Daarom moet het maken van rich content bijna altijd in samenwerking met een online marketeer worden gedaan. Een specialist in het creëren, verbeteren en bedenken van rich content. 

Rich content is van belang voor de SEO 

Wist je dat rich content ook van belang is voor de SEO van jouw webpagina? Opvallend genoeg geloven nog steeds veel mensen dat dit juist niet het geval is. Dit heeft voornamelijk te maken met de beredenering die men voorheen maakte. Hierbij gingen we er vanuit dat zoekmachines vooral tekstgericht zijn. Hierbij zullen ze onderscheid maken tussen interactieve content en kwalitatieve teksten. Het gebruik van rich content lijkt dan ook bijna niet te kunnen samen gaan. Gelukkig blijkt het tegendeel waar te zijn. Ook onze ervaring leert dat illustraties en video’s juist een goed effect kunnen hebben op de SEO van jouw webpagina. 


Dit heeft niet direct te maken met de wijze waarop zoekmachines jouw webpagina op zullen pikken, maar wel hoe andere websites en bedrijven naar jouw pagina kijken. Onze ervaring leert dat handige rich content ook van toepassing kan zijn voor andere websites. Dit levert dus al snel zeer kwalitatieve backlinks op, waarmee je jouw natuurlijke linkprofiel kunt verbeteren. Indirect zorgt het investeren in rich content dus voor een betere positie binnen Google. Daarnaast levert het ook een betere lezerservaring op, wat weer voor extra verbinding met jouw klanten zorgt. Dit levert tegelijkertijd ook een betere positie in Google op. Zodra Google merkt dat bezoekers langer op jouw website verblijven, zal dit ook laten zien dat je écht waardevolle informatie te delen hebt. Iets wat de kwaliteitsscore ten goede komt. 

Goede content schrijven 

Onder rich content vallen ook zeer goed geschreven teksten. Hierbij gaat het met name om een goede indeling. Dit komt vooral door één van de nieuwste features van Google waarbij het citaten uit artikels haalt om zo sneller de zoekvraag van de gebruiker te beantwoorden. Hierbij is het noodzakelijk dat de Google robots jouw teksten goed kunnen scannen. Dit kan enkel wanneer ze op de juiste manier zijn opgedeeld. 

Maak daarom gebruik van voldoende koppen en subkoppen en optimaliseer de lengte van jouw content. Toch is dat laatste de afgelopen tijd iets minder belangrijk geworden. Zo was het voorheen belangrijk om sowieso een specifiek aantal woorden te gebruiken om zichtbaar te worden in Google. Inmiddels gaat het vooral om de kwaliteit. Als jij een zoekvraag met slechts tweehonderd woorden weet te beantwoorden, is dit helemaal prima. Kwaliteit boven kwantiteit! 

Let niet alleen op het gebruik van een goede indeling van je content, maar ook op het plaatsen van interne links om het voor de lezer gemakkelijker te maken om de juiste informatie te vinden. Lezers hebben tegenwoordig geen zin meer om een hele website te doorzoeken, alvorens ze op de juiste informatie stuitten. Ze willen snel over de benodigde informatie beschikken, anders klikken ze al gauw weg. Het gebruik van interne links en duidelijke kopjes en subkoppen kunnen hierbij helpen. 

Zorg er niet alleen voor dat de content over de juiste kwaliteit beschikt, maar ook dat deze uniek is. Schrijf geen teksten die overal al te vinden zijn, maar probeer het echt een stuk persoonlijker en unieker te maken. Mensen hebben geen zin om het zoveelste artikel over geld besparen te lezen. Wel zijn ze benieuwd naar innovatieve methodes. Door unieke en nieuwswaardige content te schrijven, zorg je er ook voor dat deze sneller gedeeld wordt. Iets wat weer heel goed is voor jouw positie binnen Google. 

Experimenteren met rich content 

Het lastige van rich content is dat er geen kant-en-klare oplossing is. Wat bij de ene doelgroep werkt, kan bij de andere doelgroep weer een enorme misser zijn. Daarom is het belangrijk om te experimenteren met verschillende vormen van rich content. Iedere doelgroep heeft andere kenmerken. Hierdoor werkt niet alles altijd even goed. Geen probleem, want dat geeft ook ruimte om te leren en verder te experimenteren. 

Onthoud goed dat het bij rich content zeker niet om de kwantiteit gaat. Het maakt echt niet uit hoeveel interactieve onderdelen je aan de website toevoegt. Soms is een enkel onderdeel al voldoende om duizenden nieuwe hits te genereren. Wanneer het werkt, werkt het gewoon. Voordat je het spreekwoordelijke ‘ei van Columbus’ hebt uitgevonden, zal hier helaas vaak wel wat tijd overheen gaan. 

Wil je er zeker van zijn dat hetgeen wat jij probeert uiteindelijk ook effect zal hebben? Of ben je benieuwd naar de onderdelen die al eerder gewerkt hebben bij jouw specifieke doelgroep? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. Door rich content relevanter te maken, geniet je van een effectieve vorm van marketing om jouw webpagina meer kleur en vorm te geven. 

Creëer naamsbekendheid 

Rich content kan ook worden gebruikt om meer naamsbekendheid te vergaren. Door het gebruik van rich content geniet je niet alleen van een onderscheidende factor, maar creëer je ook eenvoudig meer naamsbekendheid. Het zorgt er immers voor dat jouw doelgroep een geheel nieuwe manier van het verkrijgen van informatie ontvangen. Ze kunnen interactief omgaan met de informatie die jij deelt en door het verwerken van ludieke content, maak je naam voor jouw bedrijf. 

Wist je dat rich content bovendien kan worden ingezet voor remarketing? Hiermee kan je er voor zorgen dat de informatie die jij deelt enkel wordt getoond aan mensen die al eerder jouw webpagina hebben bezocht. Dat is een goede manier om potentiële klanten aan je te binden en tot actie te drijven. Daarnaast zorgt het er voor dat jouw bedrijfsnaam een belletje doet rinkelen. Hierdoor zet je je bedrijf eenvoudig op de digitale kaart! 

Voordelen van rich content 

Plat gezegd is rich content dus een manier om jezelf te onderscheiden van de rest. Om beter op te kunnen vallen, is het belangrijk dat er meer interactie is met de klant. Er zijn geen passieve consumenten meer. Sterker nog: consumenten doen er tegenwoordig alles aan om grote advertenties te vermijden. Ze hebben geen zin meer om overtuigd te worden van speciale producten of diensten. Zeker niet wanneer het wereldwijde web hier al bomvol mee staat.

Als ze op zoek zijn naar iets speciaals, zoeken ze hier zelf wel naar. Ze beschikken immers over alle denkbare tools om zelf de benodigde informatie te verzamelen. Dit zorgt er tevens voor dat het voor bedrijven lastiger is om in contact te komen met de doelgroep. Daarom is het belangrijk om échte interessante informatie te delen. Informatie waar ze echt iets aan hebben en wat ze kunnen gebruiken om zelf een keuze te maken. Dit geeft ze het gevoel van vertrouwen en het idee dat ze inderdaad zelf de keuze kunnen maken en hier niet bij worden overtuigd. 

Rich content gebruiken

Maar waarom is het eigenlijk een slim idee om hier in te investeren? Wat maakt rich content zo bijzonder dat dit de webpagina ten goede kan verbeteren? Is het echt zinvol om hier extra aandacht aan te besteden en past dit wel bij jouw eigen doelgroep? Hieronder zetten we de voordelen van rich content nog een keer kort op een rijtje: 

  • Rich content trekt direct de aandacht van de bezoeker én Google. Hierdoor is jouw webpagina niet alleen veel beter zichtbaar, maar is de klant ook sneller geneigd om langer op de pagina te verblijven en gebruik te maken van de interactieve onderdelen. Dit verhoogt de kwaliteitsscore die Google jouw webpagina geeft. Iets wat indirect ook weer invloed heeft op jouw positie binnen de zoekmachine.
  • Het biedt meer ruimte om extra informatie te delen. Informatie die je op een ludieke manier toont. Dit prikkelt niet alleen de creativiteit, maar biedt ook nog eens heel veel meer extra mogelijkheden om jouw webpagina een stuk specialer te maken voor de lezer. Dit draagt bij aan een betere gebruikerservaring. De doelgroep vindt de informatie die het nodig heeft om een keuze te maken en jij stelt ze in staat om actief met die informatie om te gaan.
  • Met behulp van rich content ben jij in staat om jezelf te onderscheiden van al het andere content wat online te vinden is. Besef je goed dat jij waarschijnlijk niet het enige bedrijf vormt binnen jouw niche. Consumenten beschikken vandaag de dag over een enorm breed aanbod. Hierdoor is het zeer lastig om hier bovenuit te stijgen. Dankzij rich content laat je zien dat jij echt iets unieks te bieden hebt. Wat uiteindelijk ook zorgt tot het sneller behalen van jouw business doelstellingen.
  • Het zorgt voor een veel genuanceerdere boodschap. Consumenten zitten niet meer te wachten op grote reclamepraatjes. Ze willen zelf over objectieve informatie beschikken om een goede keuze te kunnen maken. Ze zullen dan ook eerder kiezen voor een bedrijf wat objectieve en interactieve informatie deelt, dan een bedrijf wat enkel haar eigen producten en diensten probeert aan te bieden. Verpakt in een reclameverhaaltje. De huidige markt geeft reden tot innovatieve ideeën. 


Wil je aan de slag gaan met rich content? Neem dan contact op met één van onze specialisten en bekijk wat er mogelijk is voor jouw doelgroep. Door het gebruik van de juiste waardevolle en unieke content, zorg jij voor een betere gebruikerservaring via jouw webpagina!

28 Reactie's

Geef een reactie

We horen graag jouw groei ambitie!

Groeien met online marketing

Je eerste stap naar online groei...