SSL certificaat

Inhoudsopgave

    Het SSL certificaat, ook wel te herkennen als het groene slotje op je website, wordt steeds vaker toegevoegd aan nieuwe websites. Een goede ontwikkeling, aldus experts. Het is opvallend dat nog lang niet iedere websitemaker direct voor SSL kiest bij de aanmaak van de site. In ons land zijn er miljoenen websites actief, maar slechts iets minder dan de helft beschikt over een SSL certificaat. Dat is zorgelijk. SSL biedt immers bescherming aan het internetverkeer. In de huidige tijd is het noodzakelijk om voor meer bescherming te kiezen. Zeker bij webshops of andere zakelijke websites met commercieel oogpunt. Zodra gevoelige informatie wordt gedeeld, moet de garantie gegeven kunnen worden dat dit op een veilige manier gebeurd. 

     

    Kortom: er is dus nog genoeg ruimte voor verbetering. Het is belangrijk dat meer websites een SSL certificaat ontvangen. Maar wat houdt dit nu precies in? Voor welke variant kies je? En wat levert dit je website op? In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste vragen en zetten we de voordelen van een SSL certificaat op een rijtje. 

     

    Wat is SSL? 

    Om het belang van een SSL certificaat te kunnen begrijpen, is het ook belangrijk om te weten wat SSL nu precies is. Want wat houdt dit in? Er zijn helaas nog genoeg websitemakers die hier nog nooit van gehoord hebben. Of het wel vaag voorbij hebben zien komen, maar geen idee wat het inhoudt. Hoog tijd om hier verandering in te brengen. Als je het ons vraagt zou namelijk iedere zakelijke website of webshop over een SSL certificaat moeten beschermen.

     

    SSL staat namelijk voor Secure Socket Layer. Of een website over een SSL certificaat beschikt is gemakkelijk te herkennen aan het slotje in de adresbalk. Dit slotje laat zien dat er sprake is van SSL. In andere woorden: al het verkeer op de huidige website wordt beschermd. Dit resulteert in een veel veiligere verbinding. Wanneer mensen hun persoonlijke gegevens delen, hoeven zij niet bang te zijn dat cybercriminelen deze gegevens kunnen lezen of gebruiken. 

     

    Een SSL certificaat toont dus de betrouwbaarheid en veiligheid van een website. Met name bij webshops is dit heel belangrijk. Steeds meer mensen zijn op hun hoede voor cybercriminelen. Dit uit zich in angst om financiële gegevens te delen. Dankzij SSL weten bezoekers dat er een veilige internetverbinding tot stand kan worden gebracht en dat zij zonder zorgen persoonlijke gegevens kunnen delen. 

    Cyber security

    De verschillende soorten SSL-certificaten 

    Voor iedere website is er een geschikte SSL-certificaat te vinden. Er zijn drie verschillende soorten. Deze zijn er allemaal op gericht om het internetverkeer zo veel mogelijk te beveiligen. Wel beschikken ze over typische kenmerken. Hierdoor is de één een stuk geschikter dan de ander. Maar hoe weet je nou welk certificaat voor jou het best geschikt is? Hiervoor moet je kijken naar de verschillende types en bijbehorende kenmerken. We zetten ze op een rijtje: 

     

    Domeinvalidatie (DV): Dit is de minst uitgebreide SSL certificaat. Het kenmerkt zich door enkel de domeinnaamhouder te controleren. Dit doet het op basis van de persoonlijke gegevens van de domeinnaam. Dit SSL-certificaat is minder geschikt voor grotere webshops en zakelijke websites omdat de identiteit van de website verloren gaat. Het gaat hierbij enkel om veilig verzenden. De identiteit van de site blijft buiten beschouwing. Bovendien is dit certificaat geldig voor slechts één domein of subdomein. 

     

    Organisatievalidatie (OV): Bij dit certificaat wordt niet alleen de domeinnaamhouder gecontroleerd, maar worden er nóg meer strenge controles uitgevoerd. Zo zien we dat er bijvoorbeeld een check wordt gedaan bij de Kamer van Koophandel. Zo weten bezoekers direct dat ze met een veilige partij te maken hebben en hun gegevens zonder zorgen kunnen delen met het bedrijf. De websitebezoekers mogen te alle tijde de gegevens inzien. Dit wekt vertrouwen. 

     

    Uitgebreide validatie (EV): En last but not least de uitgebreide validatie. Ook wel het EV SSL certificaat genoemd. Dit staat beter bekend als extended validation. Dit type certificaat is verreweg het populairst. Zeker als het om webshops of zakelijke websites gaat. Bij dit SSL certificaat worden de gegevens van het bedrijf uitvoerig gecheckt, eveneens als de bekende gegevens bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast zal de webshopeigenaar ook daadwerkelijk de aanvrager van het certificaat worden genoemd. Je ontvangt het zogenaamde groene slotje in de adresbalk. Daarachter wordt ook de bedrijfsnaam duidelijk genoemd. Dit zorgt voor extra vertrouwen van de consument. 

     

    Hoe vraag je een SSL certificaat aan? 

    Het is inmiddels wel duidelijk dat een SSL certificaat erg belangrijk is voor het vertrouwen tussen de consument en de webshop. Met een SSL certificaat toon je dat er een veilige internetverbinding kan worden gemaakt tussen twee verschillende IP-adressen. Een fijn idee wanneer je gevoelige en persoonlijke informatie achterlaat. Zeker op financieel vlak. Wat veel mensen niet weten is dat een SSL certificaat in veel gevallen zelfs al verplicht is. Bij veel hostingpartijen wordt dit automatisch aangeboden. 

     

    Er zijn verschillende manieren om zelf ook een SSL certificaat aan te vragen. Bij de meeste host partijen zien we dat dit tegenwoordig al automatisch wordt aangeboden. In veel gevallen zelfs gratis. Voor een uitgebreide validatie zal je vrijwel altijd wel wat moeten betalen. Verwacht hier echter niet te veel van. Een SSL certificaat is gelukkig niet al te duur en voor iedereen toegankelijk. 

     

    De zogenaamde domein validatie is in veel gevallen goed genoeg. Zeker als het een simpele website of blog betreft. In deze gevallen is een SSL verbinding doorgaans gratis en eenvoudig te regelen met je eigen hosting partij. Wanneer het een webshop betreft, dan wordt aanbevolen om voor de wat duurdere uitgebreide validatie te kiezen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de consument. 

     

    Maar waarom kies je voor een SSL certificaat? Er zijn immers nog altijd heel wat website-eigenaren die dit nog altijd niet doen. Waarom zou jij dit dan wél doen? We zetten de belangrijkste redenen om voor een SSL certificaat te kiezen voor je op een rijtje. 

     

    Het internet wordt een veiligere plek 

    Besef goed dat het pakweg twintig jaar geleden helemaal niet zo vanzelfsprekend was om via het internet iets te bestellen. Zeker niet voor de gemiddelde burger. Het is door de jaren heen steeds gemakkelijker geworden om online te kopen. Steeds meer mensen kregen vertrouwen in deze manier van winkelen. Toch ook lang niet iedereen. Bij met name de oudere generatie zie je veel vertwijfeling. Vaak de angst dat het niet goed aankomt of dat er niet secuur met de persoonlijke gegevens wordt omgegaan. 

     

    Dat is ook niet geheel onterecht. Door de jaren heen zijn we immers uitgegroeid tot een digitale samenleving. Zeker sinds de corona crisis heeft dit een enorme vlucht genomen. Die digitale samenleving heeft er ook voor gezorgd dat er een geheel nieuwe vorm van criminaliteit is opgestaan. De zogenaamde cybercriminelen maken het web meerdere malen onveilig. Ze breken in en kunnen daarbij plotseling het beheer hebben over een website. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van negatieve berichten onder een bedrijfsnaam die niet van hun is. Dit kan erg schadelijk zijn voor het bedrijf. Maar het kan ook nóg heftiger: bijvoorbeeld het inbreken in de persoonlijke en financiële gegevens van het klantenbestand. 

     

    Beveiliging

    Dit is niet alleen de ergste nachtmerrie van iedere ondernemer, maar ook van de consument. Het is voor hun erg belangrijk dat zij vertrouwen kunnen hebben in een webshop of zakelijke website. Dat zij zonder zorgen hun gegevens kunnen delen en er ook daadwerkelijk vanuit kunnen gaan dat hier op een veilige manier mee wordt omgesprongen. Met behulp van een SSL certificaat toon je dat dit ook daadwerkelijk mogelijk is. 

     

    Met behulp van een SSL certificaat wordt alle data versleuteld. Hierdoor kunnen cybercriminelen weliswaar alsnog inbreken, maar ze zullen nooit toegang krijgen tot de persoonlijke gegevens die bezoekers op jouw website achterlaten. Een SSL-certificaat toont de bezoeker dus dat het veilig is om gegevens te delen en dat er echt werk is gemaakt van de beveiliging. 

    Beveiliging

    Goed voor de SEO van je site 

    Wist je dat de wijze waarop je website wordt beveiligd ook meegenomen wordt in de SEO-ranking van Google? Wees je ervan bewust dat Google ook zijn klanten wil beschermen. Er alles aan wilt doen om enkel de meest betrouwbare sites te delen. Doet Google dit niet, dan kan het hem zelf ook klanten kosten. Daarom is het belangrijk dat hij op enkele specificaties let, zodat de betrouwbaarheid van de website duidelijk is. Het is inmiddels dan ook wel duidelijk dat er ook op het wel of niet ontbreken van een SSL-certificaat wordt gelet bij het bepalen van de SEO-ranking van jouw site. 

     

    Ben je druk bezig met SEO en wil je er alles aan doen om jouw website hoog in de zoekresultaten te laten eindigen? Dan mag het gebruik van een SSL certificaat op jouw website niet ontbreken. Goed nieuws voor de jonge websitebouwer, want het maakt hierbij niet uit van welke variant SSL je gebruik maakt. Dit mag dus ook de meest eenvoudige gratis variant zijn. Hoger in Google betekent dus niet dat je direct het duurste en meest uitgebreide pakket moet kiezen. Wel is het belangrijk dat de SSL op de gehele website geldt. Dus niet alleen op de betaalpagina. De gehele website moet over extra bescherming beschikken, wil dit meegenomen worden in de ranking. 

     

    De techniek van Google en SSl certificaten

    Inmiddels is de techniek zelfs al zo ver dat Chrome zelfs websites als ‘niet veilig’ markeert voor de bezoekers als deze niet over een SSL certificaat beschikt. Dit krijgen bezoekers vervolgens direct te zien wanneer zij verbinding proberen te maken met de site. Bedenk goed wat voor gevoel een dergelijke waarschuwing teweeg kan brengen. Als bezoekers direct de melding krijgen dat iets onveilig is, is de kans groot dat ze het dan maar zullen laten en snel weg zullen klikken. De kans is groot dat zij er niet aan willen denken om ook maar iets van hun eigen gegevens te delen. Niet met een site die als ‘onveilig’ bestempeld wordt. 

     

    Kortom: een SSL certificaat is niet alleen belangrijk om hoger in Google te eindigen, maar wekt ook het vertrouwen van de klant en is in veel gevallen onmisbaar. Wanneer de klant jouw webshop als onveilig bestempeld, is de kans groot dat dit je zowel bezoekers als klanten gaat kosten. 

     

    SSL is in veel gevallen verplicht 

    SSL wordt niet alleen steeds vaker toegepast (hoewel er nog altijd ruimte is voor verbetering), maar is in veel gevallen zelfs al verplicht voor het runnen van een eigen website. Zeker als er op jouw website of webshop ook persoonsgegevens opgevraagd worden. Iets wat bij vrijwel iedere website wel het geval is. Als websitehouder ben je door de komst van de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming verplicht om de gebruiker te beschermen tegen bijvoorbeeld cybercriminaliteit. Er moet veilig omgegaan worden met de persoonlijke gegevens. Wanneer er geen rekening wordt gehouden met de veiligheid op het internet en er alsnog iets gebeurt, kan dit zelfs beboet worden wegens het niet naleven van deze regels. 

     

    Zodra je een hostingpakket koopt wordt de SSL vaak al (gratis) aangeboden. Op die manier kan je direct een goede en bovenal veilige start maken met je website. Denk vooral niet dat dit niet nodig zal zijn. Wees je er daadwerkelijk van bewust hoe belangrijk een veilige internetverbinding is. Niet alleen voor jou, maar ook voor de mensen die op je website terechtkomen. Wees je bewust van jouw rol hierin. Jij bent verantwoordelijk. Het is jouw taak om die veilige verbinding te garanderen. Een SSL certificaat helpt daarbij. 

     

    Hogere conversie van je webshop 

    Vooral voor webshop eigenaren is een SSL certificaat heel belangrijk. Waar de gemiddelde consument vroeger nog nauwelijks iets afwist van SSL en alle bijbehorende termen, is dat tegenwoordig wel een ander verhaal. De meeste consumenten weten inmiddels heel goed waar ze op moeten letten bij het kiezen van een betrouwbare webshop. Het groene slotje bovenaan in de adresbalk wordt dan ook veelvuldig gezocht. Deze schept vertrouwen en is dus van essentieel belang bij het kiezen van een online winkel. 

     

    Een SSL certificaat wekt dus vertrouwen. Dat is juist in deze tijd heel belangrijk. De meeste mensen kijken hier direct naar wanneer ze op een website terechtkomen. Is er geen slotje in de adresbalk te vinden en wordt er toch om persoonlijke (financiële) gegevens gevraagd? Dan kijken ze liever verder naar een webshop waarbij er wél extra beveiliging aanwezig is. 

     

    Het is noodzakelijk voor het aanvragen van bepaalde keurmerken 

    Consumentenvertrouwen is van essentieel belang om een succesvolle webshop op te richten. Je wilt dat de klant je kan vertrouwen. Zonder problemen zijn of haar digitale winkelmandje volgooit en met gemak afrekent. Toch heeft niet iedereen dat vertrouwen. Je kunt het consumentenvertrouwen verbeteren door de website bijvoorbeeld te voorzien van verschillende keurmerken. Op die manier toon je dat de producten, maar ook de site, uitvoerig zijn gecontroleerd en dus veilig in gebruik zijn. Als je jouw website van een keurmerk wilt voorzien, dan moet de site aan verschillende eisen voldoen. En in de meeste gevallen is een SSL certificaat dan ook verplicht. 

     

    En vergis je niet, zelfs bij het simpelste keurmerk wordt er tegenwoordig om een SSL certificaat gevraagd. Zonder certificaat kom je simpelweg niet eens in aanmerking voor een verdere controle en/of goedkeuring. Dit zien we bijvoorbeeld bij het welbekende WebwinkelKeur keurmerk en de goedkeuring van Thuiswinkel Waarborg. Dit zijn zeer belangrijke keurmerken voor iedere webshop en je komt simpelweg niet eens in aanmerking voor de selectieprocedure als je niet over een certificaat beschikt.

     

    Hoe herken ik een SSL verbinding? 

    De meeste mensen kennen wel het bekende slotje in de adresbalk. Dit is ook het meest herkenbare teken dat er sprake is van een SSL verbinding. Er zijn echter nog meer dingen waar je een SSL verbinding aan kunt herkennen. Inderdaad het slotje. Maar wist je dat je ook aan het adres de SSL verbinding kunt herkennen? Let maar eens goed op sites die niet over een slotje beschikken. Wat valt je vervolgens op in de wijze waarop het adres wordt geschreven? Inderdaad: het adres begint met http:// in plaats van https://. Die simpele S maakt het verschil. Deze toont aan dat er sprake is van een extra beveiligde website. Ook wanneer je dus enkel de URL van een website kan zien, ontdek je al of er sprake is van een SSL certificaat of niet. 

     

    SSL is niet meer alleen voor grote bedrijven 

    Door de jaren heen is het gebruik van SSL steeds meer gegroeid. Logisch ook. Een veilige internetverbinding is met de jaren ook steeds belangrijker geworden. Bovendien is de consument steeds meer op de hoogte van de gevaren van het internet. Daarom is de vraag naar een veilige internetverbinding ook groter. Waar SSL voorheen nog voornamelijk werd toegepast bij grote bedrijven, is dat vandaag de dag wel anders. SSL is belangrijker dan ooit tevoren en wordt tegenwoordig bijna standaard bij iedere site en blog aangeboden. Webshop eigenaren doen er goed aan om voor het meest uitgebreide certificaat te kiezen om zo te laten zien dat er aan de veiligheid van hun site is gedacht en zonder zorgen gegevens gedeeld kunnen worden. Met een SSL certificaat wek je niet alleen vertrouwen, je toont je respect naar de consument en geniet hierdoor ook direct van meer aanzien. 

     

    SSL is onmisbaar in de huidige tijd en gelukkig ook steeds gemakkelijker aan te vragen. Veelal gewoon bij je eigen hostingpartij. Schroom je dus niet om vragen te stellen en bemachtig zo spoedig mogelijk dit belangrijke certificaat. 

    Meest gestelde vragen

    Wat is een SSL certificaat?

    Een SSL certificaat toont de betrouwbaarheid en veiligheid van een website. Met name bij webshops is dit heel belangrijk. Steeds meer mensen zijn op hun hoede voor cybercriminelen. Dit uit zich in angst om financiële gegevens te delen. Dankzij SSL certificaten weten bezoekers dat er een veilige internetverbinding tot stand kan worden gebracht en dat zij zonder zorgen persoonlijke gegevens kunnen delen. 

    Hoe herken je een SSL verbinding?

    De meeste mensen kennen wel het bekende slotje in de adresbalk. Dit is ook het meest herkenbare teken dat er sprake is van een SSL verbinding. Er zijn echter nog meer dingen waar je een SSL verbinding aan kunt herkennen. Inderdaad het slotje. Maar wist je dat je ook aan het adres de SSL verbinding kunt herkennen? Let maar eens goed op sites die niet over een slotje beschikken. Wat valt je vervolgens op in de wijze waarop het adres wordt geschreven? Inderdaad: het adres begint met http:// in plaats van https://. Die simpele S maakt het verschil. Deze toont aan dat er sprake is van een extra beveiligde website. Ook wanneer je dus enkel de URL van een website kan zien, ontdek je al of er sprake is van een SSL certificaat of niet. 

    We horen graag jouw groei ambitie!

    Groeien met online marketing

    Je eerste stap naar online groei...